Welkom bij Chan's Acupunctuur

Acupunctuur:

Acupunctuur is een geneeswijze die ongeveer 3500 jaar geleden haar oorsprong kende in China. De term acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden ‘acus’ (naald) en ‘punctura’ (steek). Acupunctuur vormt een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het doel van acupunctuur is het lichaam te ondersteunen en preventief ziekte te voorkomen. Het is een
energetische geneeskunde waarbij geprobeerd wordt het evenwicht tussen Yin en Yang te herstellen. Een ziekte wordt namelijk beschouwd als een verstoring van dit evenwicht. Hoewel acupunctuur door het grote publiek nog steeds wordt gezien als een techniek om pijn te verlichten is het veel meer dan dat. In tegenstelling tot de reguliere westerse geneeskunde, waar pijn vaak als een klacht op zich wordt beschouwd, wordt er in de Chinese geneeskunde steeds naar de volledige mens gekeken. Er wordt naar de oorzaak van een probleem gezocht en op deze manier komt men niet slechts tot een tijdelijke maar vaak een blijvende oplossing ervaren.

Cupping:

Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veelvuldig wordt gebruikt en werd ontwikkeld om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Doordat de spieren en de huid goed doorbloed raken, wordt het voor het lichaam eenvoudiger afvalstoffen te verwijderen, met als gevolg een algehele ontspanning. Cupping heeft een enorme dieptewerking, doordat speciale glazen cups vacuüm op de huid worden aangebracht.
Cupping is een vorm van acupunctuur die gericht is op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen. De vastgezogen cups op de huid vervoeren energie en bloed naar een plaats waar de verstorende energie het lichaam kan verlaten via de poriën. Het lichaam wordt eerst in gemasseerd met massage olie, waarna er cups aangebracht worden op strategische plaatsen. Onder de cups treedt er een zeer sterke doorbloeding op. De cups worden over het lichaam bewogen, wat een zeer diepgaand en krachtige uitwerking geeft. Lichaamscellen gebruiken zuurstof en geven koolstofdioxide af. Wanneer lichaamsenergie geblokkeerd raakt, functioneert een cel minder goed en hopen de gifstoffen zich op. Als we pijn ervaren impliceert dit een blokkade in de energiestroom van eender welk deel van het lichaam.

Voedingsadvies:

Naarmate genetisch gemanipuleerd voedsel een steeds grotere aanslag op onze gezondheid blijkt te plegen, wordt het verlangen naar natuurlijk voedsel sterker en lijkt de terugkeer van vaak oeroude eetgewoonten niet meer tegen te houden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist de traditionele Chinese voedingsleer in opmars is. Deze voedingsleer is namelijk zo doeltreffend, dat zij automatisch doorbreekt op het moment dat de tekortkomingen van allerlei afslank diëten en voedingswaarde- calculaties aan het licht komen. In de praktijk blijkt dat bij een gezonde voeding de energetische component centraal staat en dat deze het sterkst aanwezig is en het beste werkt, wanneer het juiste evenwicht tussen Yin en Yang wordt gehandhaafd.